top of page

ELINDULT A MAGYAR NYELVKLUB SZARAJEVÓBAN ÉS BANJA LUKÁBAN

A Bosznia-Hercegovinában élő két nagyobb közösség eddig is gyakran találkozott és rendszeresen szerveznek színvonalas programokat.

Az elmúlt hetekben azonban elindult a magyar nyelvoktatás Szarajevóban és Banja Lukában.

Sajnos a szarajevói magyar közösségnek nincs állandó klubhelysége, de a Magyar Nagykövetség felajánlotta egyik tárgyalóját a magyaróra megtartásához. Itt köszönném meg ezt a kiváló lehetőséget.

Banja Lukában pedig a helyi kisebbségek házában találkozunk minden héten három alkalommal.

Mindkét városban húsz-huszonöt fővel indult meg a nyelvoktatás kezdő szinten. Az érdeklődők motivációja eltérő, legtöbben talán a magyar felmenők miatt szeretnék elsajátítani a nyelvet.

Fiataloktól egészen az idős korosztályig vannak érdeklődők és örömmel látom, hogy a lelkesedésük töretlen a sokadik óra után is.

Szarajevóban hamarosan indul egy hétvégi csoport is azoknak, akik munkaidőben nem érnek rá.

A boszniai magyarság talán a diaszpóra egyik leghányatottabb sorsú közössége. Nem is kell sokat visszarepülnünk az időben, hogy értsük miért mondom ezt. Az 1990-es éveket megelőzően viszonylag nagy létszámú magyar kisebbség élt a mai Bosznia területén. Legtöbbjük Vajdaságból érkezett főként továbbtanulás vagy házasság miatt. Jugoszlávia felbomlása után kitört délszláv háború következtében, sokan elhagyták az országot. Akik maradtak ők szorosan összetartottak és máig példaértékűen őrzik magyarságukat. Emellett nagyon fontos, hogy a magyar nyelv továbbéljen a fiatalabb generációkban is.

Köszönöm a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek, hogy tankönyveikkel segítik a magyar nyelvoktatás megvalósulását Boszniában.

DSC_0710.jpg


bottom of page