top of page

A HELY: NAGY HÁBORÚ

DSC_0695.jpg

1914 június 28-án Szarajevóban Gavrilo Princip, a Fekete Kéz nevű titkos szerb szervezet tagja pisztollyal halálosan megsebesítette az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét és a feleségét. Az osztrák fővárosban és Budapesten egyaránt fellángoltak a szerbek elleni indulatok, és egy hónap múlva Bécs hadat üzent Szerbiának, majd augusztus elején szinte mindenki mindenkinek, és lekezdődtek a harcok. A két műsorban többek közözz a Bosznia – Hercegovina fővárosában, Szarajevóban megrendezett történész konferencia néhány résztvevőjét kérdezzük, valamint a HUM–Magyar Polgárok Egyesülete néhány tagját a 100 esztendős világégésről és a 90-es évek háborújáról.

Hallgassa meg:

sz-1-1-1024x768.jpg

http://www.mediaklikk.hu/2014/06/26/a-hely-a-nagy-haboru-szarajevo-1/

Egy 1914-es gramofonlemezről idézzük a Megállj, megállj kutya Szerbia c. dalt, aminek a szövege úgy kezdődik, hogy „Boszniának hegyei, A fekete kövei Az a magyar királyé. Mégis az a Szerbia, Az a kutya Szerbia El akarja venni. A műsorban történész szakértők „teszik helyre” a nóta sztereotípiáit, Vég Zoltán idegenvezető megmutatja a Gavrilo Princip hidat, a merénylet színhelyét, és hazánk szarajevói nagykövete pedig értelmezi a jelen állapotait.

A történészeken túl, akik a nagy háború aktuális tanulságait fogalmazzák meg, az 1993 októberében megalakult HUM–Magyarok Humanitárius Egyesületének (újabb nevén: HUM–Magyar Polgárok Egyesülete) két tisztségviselője osztja meg a tapasztalatait arról, hogy miként lehet/kell az alig néhány százas létszámú szarajevói magyar közösségben az identitás megőrzést végezni. A korabeli hangulatot és a beszélgetések elválasztóját itt is 1914-es gramofonfelvételek szolgáltatják.

DSC_0699.jpg


bottom of page