top of page

MAGYAR NOSZTALGIA VILLAMOS INDULT SZARAJEVÓBAN

Az első világháború kitörésének 100. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat részeként 2014. augusztus 12-én egy régi villamos gördült a szarajevói vasútállomás elé. A most forgalomba állított vagon másolata annak, amely 1895-ben készült az Osztrák-Magyar Monarchiában és indult el Szarajevóban.

A nosztalgiajárat létrejöttét az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a szarajevói Magyar Nagykövetség támogatta.

Az első úton részt vett Pandur József nagykövet, valamint Muratovic Irma, a “HUM” Magyar Polgárok Egyesületének elnökasszonya is.

Nagykövet úr ünnepi beszédében kiemelte: “ ezzel a villamossal szeretnénk szimbolizálni a modernizáció útját és a haladást nemcsak történelmi szempontból. Szarajevó egy különleges város, amelynek meg kell adni a kellő helyet a mai Európában. Magyarország készen áll arra, hogy minden támogatást megadjon Bosznia-Hercegovina Európai Uniós csatlakozásához.”

A nosztalgia villamoson, melyen tizenhat ülőhely található, egy hónapon keresztül utazhatunk 10 és 12 óra, illetve 18 és 20 óra között. Menet közben század elejei képeket láthatunk Szarajevóról, Budapestről, Prágáról és Bécsről, valamint angol és bosnyák nyelvű tájékoztatót hallhatunk Bosznia magyar kormányzójáról, Kállay Béniről.


bottom of page