top of page

Egy este a Magyar Honvédségről


Január 29-én a Magyar Ház vendége volt Binder Tamás őrnagy, az EUFOR magyar kontingensének tagja.

Személyében egy aktív katona szemszögéből ismerkedhettünk meg a Magyar Honvédség történetével 1848-tól napjainkig. Előadásában kitért a honvédség kialakulásának körülményeire, a nevezetes évszámokra és a meghatározó személyiségekre. Szó volt a két világháborúban történt jelentősebb harci eseményekről, veszteségekről. Az első világháborúban az olasz fronton, míg a második világháborúban a Don-kanyarban estek el honvédjeink százezrei. Az 1956-os magyar és 1968-as csehszlovák forradalom katonai műveletei is sokunknak hordoztak új információt. A Magyar Honvédség jelenkori misszióiról is beszélt előadónk, így megtudhattuk, hogy Afganisztánban, Kurdisztánban, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában állomásozik jelentős magyar békemissziós kontingens.

Az előadás mindannyiunk számára jó alkalom volt, hogy kicsit mélyebben megismerkedjünk a Magyar Honvédelem történetével. A prezentációt követően kérdéseinkre is választ kaphattunk. Ezután jó hangulatú, kötetlen beszélgetés keretében folytatódott az este, sütemények és magyar borok társaságában.

Köszönjük Binder Tamásnak, hogy elfogadta a HUM Magyar Polgárok Egyesületének meghívását!

A délszláv háború 1995-ben ért véget. A magyar békefenntartók az 1995-ös Daytoni Egyezmény elfogadása óta aktív szerepet vállalnak a biztonsági helyzetet stabilizáló katonai és rendőri missziókban. Az EUFOR kötelékében jelenleg százhatvan magyar katona állomásozik Bosznia-Hercegovinában. Ezzel Magyar Honvédség a harmadik legnagyobb hozzájáruló ebben az erőben.

A magyar alakulat egyik emlékezetes feladata volt a háborúban lerombolt mostari Öreg Híd elemeinek kiemelése a Neretva folyóból. Mostarban a városháza mellett egy emlékkő áll az újjáépítésben részt vevő magyar katonák tiszteletére.

Címlapkép: Hegedűs Róbert


Comments


bottom of page