top of page

Tóth Péter előadása Szarajevóban

Május 14-én Szarajevóban különleges előadás nézői lehettek a Boszniában élő magyarok. Az 56-os Emlékbizottság támogatásával és a Boszniában szolgálatot teljesítő Petőfi Program ösztöndíjasa szervezésébe, Tóth Péter, Radnóti-díjas versmondó, több egyeztetés után, az itt élő magyarok nagy örömére, eljutott ezekre a térségekre.

Tóth Péter elmondása szerint, régi vágya, hogy eljusson Boszniába, mivel már rég óta tud az itt élő magyarokról, viszont még sosem volt alkalma személyesen is találkozni velük. Most egy kamaszkori álma teljesült.

Az előadás témája az 1956-os forradalom volt és az évszak szempontjából, merőben nem volt már aktuális. Az egyesület vezetősége is ugyan így vélekedett és nem gondolták, hogy valami újat hallhatnak,láthatnak. Ennek ellenére nem ellenezték Tóth Péter látogatását, hisz minden vendéget szívesen látnak és örömmel kötnek új ismeretséget az egyesület tagjai.

Péter előadása az 1956-os forradalomról szólt. Mindenki hallott már sok előadást erről az eseményről, viszont ez különleges volt. Nem egy tényekből összeállított történelmi előadás volt, nem vádolt és nem gyászolt. Buzdított, feltöltött és büszkévé tett mindenkit. Amellett, hogy kitért a forradalom előzményeire és fontosabb részleteire, a forradalmárok hozzáállását és szellemiségét versekben mondta el. Radnóti Miklós, József Attila, Illyés Gyula, Cseh Tamás, Jobbágy Károly, Ady Endre, Márai Sándor. A versek többsége nem konkrétan a forradalomról szólt. Ezek a versek a magyarokról szóltak, a magyar szellemről, a szabadságvágyról és azokról az ösztönös érzésekről amelyek a pesti srácokban dúltak a forradalom idején. Ezt az érzést adta át Tóth Péter előadása, melyben nagy hangsúlyt fektetett azokra a fiatalokra akik részt vettek a corvin téri harcokban. Közülük néhányat részletesen be is mutatott, elmondva olyan apró részleteket a forradalomban való tevékenységeikről, melyekről még senki sem hallott az egyesületből.

Pasic-Juhász Éva, a szarajevói Magyar Polgárok Egyesületének elnökhelyettese szerint, Tóth Péter előadása, minden bizonnyal az elmúlt 5 év legjobb előadása volt. Nem csak egy meghatározó eseményről hallottak egy rendhagyó előadást, hanem ékes magyar beszédet is alkalmuk volt élvezni.


bottom of page