top of page

A boszniai magyarok közös kirándulása Travnikba

Az elmúlt évek hagyományaira való tekintettel a Bosznia-Hercegovinában élő magyarok idén is úgy döntöttek, hogy közösen emlékeznek meg az 1956. október 23-i eseményekről. Ez okból a banja lukai Magyar Szó Egyesület és a HUM Magyar Polgárok Egyesülete közös kirándulást szervezett Travnikba, illetve Vlašićba. Ahogyan a korábbi években, ez alkalommal is elfogadta az egyesületek meghívását Négyesi József szarajevói nagykövet és munkatársai, valamint a bosznia-hercegovinai EUFOR kontingens, így sikerült nagyszabású találkozó keretében megemlékezni nemzeti ünnepünkről.


HUM Magyar Polgárok Egyesülete, SzarajevóA travniki találkozó, illetve rövid kávézás után kezdetét vette a közös városnézés, ami hamarosan kisebb zűrzavarhoz vezetett, amikor a banja lukai egyesület tagjai a travniki várban véletlenül magyar idegenvezető csoportjához csatlakoztak - mint utóbb kiderült, az idegenvezető a szarajevói egyesület egyik oszlopos tagja, aki munkája miatt maradt távol a közös kirándulástól.

Az elkallódott csapat előkerülése után mindannyian folytattuk utunkat Vlašićba, ahol egy rekreációs központ éttermében gyűlt össze a boszniai magyarság. Itt Négyesi József nagykövet úr köszöntője után az ételeké és az italoké volt a főszerep, majd kötetlen beszélgetés vette kezdetét az egyesületek, illetve résztvevők között. Felszólalásában nagykövet úr kiemelte az ’56-os események jelentőségét és üdvözölte a HUM Szarajevói Magyar Polgárok Egyesületének, illetve a banja lukai Magyar Szó Egyesületének tagjait, a Szarajevói Magyar Nagykövetség jelenlévő munkatársait, illetve a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonák (EUFOR) közreműködő tagjait.


Négyesi József nagykövet köszönti a magyarokat


Mivel a boszniai magyaroknak – a hétköznapi elfoglaltságok miatt – csak elvétve van lehetősége a közös időtöltésre, a megemlékezés mellett további fontos szempont az is, hogy összetartozásunk nagyobb hangsúlyt kapjon. Úgy gondoljuk, hogy az identitás, a közös megemlékezés éppúgy fontos, mint az ünnepélyes tiszteletadás, ezért arra törekszünk, hogy kirándulásaink alkalmával kötetlen hangulatban tudjunk időt együtt tölteni.A kirándulás végeztével az egyesületek hazafelé vették az irányt. Mivel az út mind Szarajevó, mind pedig Banja Luka felé is több, mint két óra, az elnöknők további beszélgetést kezdeményeztek az ’56-os eseményekről, valamint igyekeztek információkat adni a magyar történelemről új tagjainknak is.
bottom of page