top of page

Magyar film a Kantonális Kisebbségi Napokon Szarajevóban

A Kantonális Kisebbségi Napok keretében 2017. november 23-án került levetítésre az Oscar-díjas magyar film, a Mindenki. A rendezvényen a HUM Magyar Polgárok Egyesületének tagjain kívül részt vett Négyesi József nagykövet úr is.


A 2016-ban bemutatott rövidfilm Deák Kristóf rendezésében került vászonra, majd 2017-ben elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

A történet a ’90-es évek elején játszódik és egy megkérdőjelezhető pedagógiai módszert mutat be egy kislány történetén, illetve egy iskolai kórus mindennapjain keresztül.
„A filmben látható kórust öt különböző iskolai kórusból választotta Deák Kristóf. Fontos volt, hogy összeszokott csapat, tagjai pedig pozitív értelemben véve „rosszak” legyenek. A választás végül a budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusára esett.” /wikipedia/

A Mindenki számos rangos nemzetközi filmfesztiválon is szerepelt. 2016 júniusában elnyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját és a mustra fődíját is, amely kvalifikálta a produkciót az Oscar-nevezésre. Mind a magyar, mind a külföldi nézők könnyen azonosulnak a szereplőkkel, és sokan számoltak be közönségtalálkozókon arról, hogy saját maguk is tapasztaltak olyan iskolai túlkapást, amit a filmben dolgoztak fel.


bottom of page