top of page

Szarajevó Kossuth Lajos utcája

Bosznia-Hercegovina történelmének böngészése közben bárki lelhet érdekességekre. Közös múltunk, közös történelmünk okán több nevezetességhez is fűződnek magyar szálak, az azonban igazán nagy meglepetést okozott, amikor felfedeztük az egykori Kossuth Lajos utcát Szarajevóban.

Emléktábla áll azon a helyen, ahol 1914. június 28-án Gavrilo Princip meggyilkolta Ferenc Ferdinánd főherceget és Zsófia hercegnét és ezzel – közvetve ugyan – elindult az I. Világháború. A világhírű tanácsháza, a Vijećnica falán tábla emlékezik meg arról, hogy a háború utáni renoválás egyik meghatározó adománya a magyar Zsolnay-segítség, mely hangsúlyos szerepet kapott az eredeti állapot visszaállításában.


Alija Bejtic: Ulice i Trgovi Sarajeva (Sarajevo, 1973) könyvében pedig bekezdés szól arról, hogy mikor és hogyan vált Szarajevó Kossuth Lajos utca-tulajdonossá.


A Kossuth Lajos utca az óváros északi részén, Bjelava alatt helyezkedett el Nemanjin és Duvanjska között. Eredeti nevét Armagandzi Sinan után kapta még a 16. században.....

A teljes cikk a www.petofiprogram.hu oldalon vagy IDE kattintva olvasható!bottom of page