top of page

Kárpát-medencei magyarok találkozója Zentán

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet minden év januárjában megszervezi zentai találkozóját, hogy a kárpát-medencei magyar szervezetekkel közösen ünnepelje kultúránkat, hagyományainkat. A január 12-i fórumon, ünnepi rendezvényen, majd az azt követő kerekasztal-beszélgetésen a szarajevói egyesület is részt vett.


A rendezvénysorozat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának beszédével indult, aki köszönetét fejezte ki a kárpát-medencei magyarságnak azért a sokéves áldozatos munkáért, mellyel hagyományainkat, nyelvünket, kultúránkat az anyaországon kívül is őrzi és tovább örökíti.


Potápi Árpád János / Fotó: Herédi Krisztián


Felhívta a figyelmet összetartozásunk, valamint összetartásunk jelentőségére és hivatalosan is bejelentette a 2018-ra meghirdetett Mátyás Király Emlékévet, mely keretében különböző kiállításokat és előadásokat szervezhetnek a magyar egyesületek annak érdekében, hogy a magyar leszármazottak, illetve más nemzetiségek is megismerhessék a magyar történelem jeles alakját.


Államtitkár úr felszólalása után Csibi Krisztina, a budapesti Magyarság Háza igazgatónője részletesen is ismertette a Mátyás Király Emlékév ütemtervét, valamint lehetséges programjait.

A további felszólalók között köszönthettük - többek között - természetesen mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Sutus Áront, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, valamint Hont Angélát, a Hagyományok Háza munkatársát.A fórum után a rendezvény ünnepélyes műsorral folytatódott, melyen a Himnusz elhangzását követően Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet.
Január 13-án kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét, melyen a budapesti, valamint a határon túli kárpát-medencei szervezetek tapasztalatcserével, közös célok megfogalmazásával igyekeztek fellendíteni a külhoni magyar szervezetek munkáját. A diaszpórában, szórványközösségekben élő magyar közösségek tevékenységéhez nélkülözhetetlen az egymás iránti elkötelezettség, felelősség, ezért különösen nagy jelentőséggel bírnak az olyan események, amelyeken a szervezeteknek alkalmuk nyílik a személyes kommunikációra.A HUM Magyar Polgárok Egyesülete ezúton is köszöni a meghívást és a jószívű felajánlásokat Vajdaságból, Muravidékről, Erdélyből és a Felvidékről!bottom of page