top of page

Hétvégi magyar iskolák találkozója Budapesten

Február 23-án első alkalommal rendezte meg a Nemzetpolitikai Államtitkárság a hétvégi magyar iskolák találkozóját Budapesten. A Találkozó célja az volt, hogy személyes találkozó keretében ösztönözze információ-és gyakorlatcserére azokat a külhoni magyar szervezeteket, ahol rendszeres oktatás, illetve hétvégi magyar iskola működik. A rendezvényen a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete is részt vett.


Mindig élmény találkozni a diaszpórában élő más társainkkal, különösen érdekes azonban akkor, amikor olyan szervezetekkel sikerül megismerkedni, akikkel – földrajzi korlátaink miatt – nagyon ritkán van lehetőségünk személyesen is tapasztalatokat cserélni.


Az első alkalommal megrendezett hétvégi magyar iskolák találkozóján volt lehetőségünk megosztani tapasztalatainkat olyan pedagógusokkal - illetve más képviselőkkel – , mint például az izraeli, törökországi, angliai, floridai, vagy éppen kanadai magyar szervezetek küldöttjei.


Potápi Árpád János államtitkár Fotó: Patterman Renáta


Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitóbeszéde után többségében olyan szakmai előadások következtek, melyek világszerte jól működő példákra, gyakorlatokra hívják fel a figyelmet a magyar gyermekek oktatását, nevelését illetően.


A követendő példákon felül a találkozó jó alkalom volt arra is, hogy a szervezetek közötti szorosabb kapcsolat lehetőségét biztosítsa a magyar szervezetek számára anélkül, hogy ennek a távolságok gátat szabnának.


Fotó: Patterman Renáta


A hétvégi magyar iskolák képviselőinek előadásai után a jelenlévők gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg azokat a módszereket, melyek játékosan segítenek a gyermekek nyelvi fejlődésének, identitástudatának erősítésében függetlenül attól, hogy melyik magyar közösséghez tartoznak a világban.


A HUM Magyar Polgárok Egyesülete ezúton is köszöni a meghívást, illetve a társszervezetek segítőkészségét!


bottom of page