Ferenc Ferdinánd újra Szarajevóban

September 15, 2018

104 évvel az I. Világháború kirobbanásáért felelős merénylet után, 2018 szeptember 15-én bárki találkozhatott Ferenc Ferdinánddal és Chotek Zsófia grófnővel, azaz Zsófia hercegnével Szarajevó belvárosában.

 

Emellett kezet foghattunk akár a merénylet elkövetőjével, Gavrilo Princippel is – ha akartunk.

 

 

 

A szarajevói székhelyű Udruženje Obala Art Centar és a mostari illetűségű Agencija PRimera kulturális és turisztikai célokkal rendez programokat Szarajevóban július és október között. Az ő rendezésükkel valósult meg az a történelmi séta is, melyen az Osztrák-Magyar Monarchia szereplői – vagyis az őket alakító színészek - mellett az egykori Ottomán Birodalom legnagyobb alakjai is végigvonultak az óváros utcáin.

 

 

 

 

 

A szerencsésebbeknek egy-egy közös fotóra is adódott lehetőségük, amit egyébként akár a #SarajevoReborn keretben is elkészíthettek az érdeklődők. A Sarajevo Reborn egyébként egy nagyobb, a „BiH Föderáció napos oldala 2018” projekt része, amely különböző művészekkel, illetve hasonló akciókkal hivatott népszerűsíteni Szarajevót és fellendíteni az egykor valóban kulturális és egyetemi központként működő várost.

 

 

 

 

Mivel sajnos a programot csak tegnap hirdették meg, így a helyi magyar közösségnek nem volt alkalma érdemben részt venni a mai eseményekben, az azonban biztos, hogy nehezen megfogalmazható érzés volt Szarajevó óvárosában magyarként Ferenc Ferdinánddal találkozni.

Please reload

© 1993-2018 HUM

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now