© 1993-2018 HUM

Ferenc Ferdinánd újra Szarajevóban

September 15, 2018

104 évvel az I. Világháború kirobbanásáért felelős merénylet után, 2018 szeptember 15-én bárki találkozhatott Ferenc Ferdinánddal és Chotek Zsófia grófnővel, azaz Zsófia hercegnével Szarajevó belvárosában.

 

Emellett kezet foghattunk akár a merénylet elkövetőjével, Gavrilo Princippel is – ha akartunk.

 

 

 

A szarajevói székhelyű Udruženje Obala Art Centar és a mostari illetűségű Agencija PRimera kulturális és turisztikai célokkal rendez programokat Szarajevóban július és október között. Az ő rendezésükkel valósult meg az a történelmi séta is, melyen az Osztrák-Magyar Monarchia szereplői – vagyis az őket alakító színészek - mellett az egykori Ottomán Birodalom legnagyobb alakjai is végigvonultak az óváros utcáin.

 

 

 

 

 

A szerencsésebbeknek egy-egy közös fotóra is adódott lehetőségük, amit egyébként akár a #SarajevoReborn keretben is elkészíthettek az érdeklődők. A Sarajevo Reborn egyébként egy nagyobb, a „BiH Föderáció napos oldala 2018” projekt része, amely különböző művészekkel, illetve hasonló akciókkal hivatott népszerűsíteni Szarajevót és fellendíteni az egykor valóban kulturális és egyetemi központként működő várost.

 

 

 

 

Mivel sajnos a programot csak tegnap hirdették meg, így a helyi magyar közösségnek nem volt alkalma érdemben részt venni a mai eseményekben, az azonban biztos, hogy nehezen megfogalmazható érzés volt Szarajevó óvárosában magyarként Ferenc Ferdinánddal találkozni.

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now