top of page

Negyedik alkalommal rendezték meg az éves „összmagyar”-találkozót Bosznia-Hercegovinában

Az elmúlt évek során kialakult hagyománynak megfelelően 2018-ban is közösen emlékeztek meg október 23-ról a bosznia-hercegovinai magyarok. Az idei évben a szervező - a banja lukai Magyar Szó Egyesület – kétnapos közös programról gondoskodott.


A HUM Magyar Polgárok Egyesülete Banja LukábanA szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének szombati érkezése, majd a hotel elfoglalása után közös városnézés vette kezdetét Banja Luka belvárosában a Magyar Szó Egyesület két új tanulójának kíséretében. A város megismerése után közösen ellátogattunk a banja lukai Kisebbségek Termébe, ahol tizenhárom nemzeti kisebbség folytat munkát nap, mint nap. Érkezésünk idején éppen az olasz kisebbség kiállítása volt látható a termekben, melynek megtekintése után közös vacsorára indultunk Milivojevic Irén, a banja lukai Magyar Szó Egyesület elnöke, valamint Tot Bojnik László titkár és az egyesületi tagok társaságában, illetve itt csatlakozott hozzánk a Miniszterelnökség banja lukai Petőfi Program ösztöndíjasa, Fekete Tamás is. Mivel a két egyesület tagjainak igen ritkán van alkalma találkozni – különösen ennyi időt együtt tölteni – a vacsora igazán nagyszerű hangulatban telt. A kezdeti decens társalgást hamarosan felváltották a baráti beszélgetések, majd a szarajevói és a banja lukai magyar egyesület közös kolózással (népszerű körtánc a Balkánon – a szerk.) búcsúztatta a közös estét.
Bár a vasárnap reggeli időjárás nem ígért éppen nehézségektől mentes kirándulást számunkra, a terveknek megfelelően az 1967-ben, Josip Broz Tito által alapított Kozara Nemzeti Parkba indultunk, ahol már várt bennünket a Magyar Szó Egyesület. Mivel szerencsénkre az idő is kiderült, egy közös kávé után azonnal megkezdhettük sétánkat az emlékparkhoz vezető erdei úton.


Kozara Nemzeti ParkA múzeum, illetve a II. Világháború itt elesett áldozatainak állított emlékművének megtekintése után a Monument Hotelben találkoztunk újra, ahol már Angyal Ágnes, Magyarország Bosznia-Hercegovinai Nagykövetségének első beosztott diplomatája, valamint a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonák is csatlakoztak társaságunkhoz.


A hotel konferenciatermében felállított rendezvényhelyszínen beszédet mondott Milivojevic Irén elnök (Magyar Szó), Muratovic Irma elnök (HUM Magyar Polgárok Egyesülete), illetve Tot Bojnik László (Magyar Szó) és Pasic Éva (HUM Magyar Polgárok Egyesülete), majd a szarajevói egyesület jelképes ajándékkal fejezte ki köszönetét a banja lukai egyesület fáradozásaiért, a kitűnő szervezésért.


Muratovic Irma elnök átadja a szarajevói egyesület ajándékát a Magyar Szó Egyesület elnökénekAz összejövetelen ünnepi beszédet tartott Angyal Ágnes első beosztott diplomata, aki az ’56-os eseményekről való megemlékezés mellett kiemelte a bosznia-hercegovinai magyarság összetartásának, összetartozásának jelentőségét és az Állam támogatásáról biztosította a közösséget.


Angyal Ágnes első beosztott ünnepi beszéde - fordít Szabó-Mehic Kornélia, a szarajevói egyesület tagja


Nemzeti ünnepünk hivatalos eseménye után még egy közös ebédre került sor a hotel éttermében, ahol a két egyesület tagjainak újabb egy évre elegendő dolgot kellett megvitatniuk, mire jövő ilyenkor újra találkoznak.

A szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének nevében ezúton is szeretném még egyszer megköszönni a kirándulás megszervezését a banja lukai Magyar Szó Egyesületnek, valamint hálásan köszönjük a Szarajevói Nagykövetség és a NATO, illetve EUFOR katonáinak közreműködését.

Bízom benne, hogy legkésőbb jövő ilyenkor újra találkozunk!


bottom of page