© 1993-2018 HUM

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a HUM Magyar Polgárok Egyesülete

November 26, 2018

November 10-én, komoly érdeklődés mellett tartotta huszonötödik születésnapi rendezvényét a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete. A múltidéző rendezvényen az egyesület olyan barátai is szép számmal vettek részt, akik mára ugyan már nincsenek szoros kapcsolatban a szervezettel, az egykori kölcsönös segítségnyújtás mindig erős kötelék marad számukra.

 

 

 

 

A HUM Magyar Polgárok Egyesülete 1993-ban, a jugoszláv háború ideje alatt kezdte meg hivatalos működését Szarajevóban. Az egykor virágzó, pezsgő város akkoriban leginkább katasztrófafilmek jeleneteihez volt hasonlítható. Három és fél éves ostroma alatt a városban nem volt lakossági víz-és áramellátás, a környező hegyekből pedig orvlövészek vadásztak a polgári lakosság munkába, iskolába igyekvő tagjaira, miközben naponta átlagosan 329 gránát hullott a városra. 1993. július 22-én összesen 3777, a városra hulló gránátot regisztráltak Szarajevóban, amivel a vérengzés beírta magát a modern kori történelem legborzalmasabb eseményei közé. Pár héttel később hivatalosan is megalakult a HUM Magyar Polgárok Egyesülete Szarajevóban.

A jugoszláv háború kirobbanása előtt becslések szerint ezer főnél is több magyar élt a városban. Az egykori, Osztrák-Magyar Monarchiából fennmaradt közös múlt, majd a jól prosperáló Jugoszlávia számtalan – többségében vajdasági – magyart sarkallt arra, hogy a virágzó „nyugaton” próbáljon szerencsét, itt kamatoztassa tudását. Mivel a magasan képzett szakemberekre mindenhol szükség volt, honfitársaink hamar megtalálták számításaikat a városban és sok esetben családot alapítottak, letelepedtek. A  kelet és nyugat határán tapasztalható kulturális kavalkád ellenére a Szarajevóban élő magyar családok – szűk körben ugyan – megtartották saját hagyományaikat, ünnepeiket. Az idilli életnek 1992. áprilisa vetett véget, amikor az addig erőszakos politikának vélt atrocitások heves harcokba csaptak át és ezzel megkezdődött Szarajevó 1425 napos ostroma.

 

 

 

A városból sem kijutni, sem pedig bejutni nem volt könnyű, így az első sokk után a város lakossága hamar felismerte, hogy az egyetlen kiút, ha közösen próbálnak meg túlélni. Ennek a közösségnek voltak tagjai azok a magyarok is, akik – könnyebb út nem lévén – telefonkönyvből keresték ki a magyar hangzású neveket, majd a gránátok és orvlövészek kereszttüzében személyesen keresték fel egymást, hogy egyesületet alkotva összefogják az összes magyar származású bajbajutottat a városban.   

Velük és segítőikkel találkozhattak mindazok, akik november 10-én ellátogattak a HUM Magyar Polgárok Egyesületének jubileumi rendezvényére.

 

 

 

A rövid köszöntővel megnyitott ünnepséget Muratovic Irma elnök, valamint Pasity Juhász Éva beszéde folytatta. Beszédükben felidézték a legszebb és legnehezebb pillanatokat, azt a hosszú utat, melyet az egyesület az elmúlt huszonöt év alatt megtett – az első magyar sebesültek megsegítésétől a jelenlegi, vidám gyermekprogramokig. Megrázó és megható pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor az egyesület alapító tagjai felidézték a szervezet létrehozásának körülményeit, illetve videófelvételen tekinthettük meg az egykori alakuló ülés pillanatait.

Miután a nehéz múltat magunk mögött hagytuk, Pósa Krisztián, Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete felolvasta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét, melyben további támogatásáról biztosította a szervezetet, valamint tiszteletét és megbecsülését fejezte ki a magyar egyesület elnöksége és tagjai iránt.

 

 

 

Bár a szervezet iránti elkötelezett munka nem kifejezhető, az elnökség köszönőlevelek és elismerő oklevelek átadásával fejezte ki háláját azoknak a tagoknak, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak a szarajevói magyar egyesület munkájához.

Az egyesületi tagokon felül köszönőlevet, illetve elismerő oklevelet kaptak (a teljesség igénye nélkül):

 

  • Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

  • Pirityiné Szabó Judit főosztályvezető

  • Magyarország Bosznia-Hercegovinai Nagykövetsége

  • Négyesi József nagykövet (Magyarország volt bosznia-hercegovinai nagykövete)

  • A Szarajevóban szolgálatot teljesítő magyar katonák, az EUFOR és a NATO műveleti parancsnokság tagjai

  • Ibro Spahic, aki hosszú éveken keresztül a nemzeti kisebbségek megerősítésére törekedett Szarajevóban

  • A banja lukai Magyar Szó Egyesület

 

 

Az oklevelek átadását követően olyan ajándékokra került sor, melyek igazán meglepték az egyesület vezetőségét. A Szarajevói Nagykövetség magyar nemzeti színű tortával, illetve virággal köszöntötte a szervezetet, míg a Petőfi Sándor Program volt-és jelenlegi ösztöndíjasai (Labossa Bence, Fülöp Dóra) az elmúlt 25 év képeiből készült válogatást adtak át Muratovic Irmának és Pasity-Juhász Évának.

 

 

 

Aktív tagjaink támogató családtagjainak köszöntése, valamint a gyermekfoglalkozások résztvevőinek megajándékozása után lezárult az ünnepség hivatalos része és kezdetét vette a budapesti Hoppál Mihály Band koncertje, melynek hazai hangulata a Szarajevóban szolgálatot teljesítő katonák marhapörköltjétől lett még zamatosabb.

 

 

 

Az ünnepséget követően a látogatók a Magyarság Háza jóvoltából hozzánk eljuttatott Mátyás kiállítását, valamint Dragan Mucibabic magyar gyűjteményét tekinthették meg.

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now