top of page

Mađarsko udruženje građana HUM slavi 25. godišnjicu postojanja

Mađarsko udruženje građana „HUM” održalo je, uz ogromno interesovanje, 10. novembra svoj 25. rođendan. Na manifestaciji koja priziva prošlost, prisustvovali su i oni mnogobrojni prijatelji udruženja, koji više nisu u bliskom kontaktu sa udruženjem, međutim nekadašnje zajedničko pružanje pomoći zauvijek ih je čvrsto vezalo.


Mađarsko udruženje građana „HUM” je zvanično počelo sa radom 1993. godine, tokom rata na području Jugoslavije. Grad koji je nekada bio živ i u punom cvatu, tada je ličio na scene iz filmova užasa i katastrofe. Tokom opsade koja je trajala tri i pol godine, grad je bio bez vode i struje, a sa okolnih planina snajper je gađao građane koji su pošli na posao, djecu koja su išla u školu, a na grad je dnevno padalo u prosjeku 329 granata. Dana 22. jula 1993. godine registrovano je 3777 palih granata u gradu Sarajevu, čime je krvoproliće upisano u najstrašnije događaje moderne historije. Nakon nekoliko sedmica, Mađarsko udruženje građana „HUM” zvanično je osnovano u Sarajevu.

Prema procjenama, prije jugoslovenskog rata, u gradu je živjelo više od hiljadu Mađara. Zajednička prošlost iz nekadašnje Austro-Ugarske, te prosperitetna Jugoslavija nagnale su mnoge Mađare – većinom Vojvođane – da okušaju svoju sreću na „Zapadu”, da ovdje primjene svoje znanje. Obzirom na to da je svuda bila velika potražnja za visokoobrazovanim kadrovima, naši zemljaci su se brzo snašli u gradu i u većini slučajeva, zasnovali porodice i izgradili dom. Uprkos kulturološkoj kavalkadi na granici gdje se susreću Istok i Zapad, mađarske porodice koje su živjele u Sarajevu, zadržale su svoje običaje, praznike – doduše u uskom krugu. Idilični život se završio u aprilu 1992. godine, kada su zvjerstva tadašnje nasilne politike prerasla u žestoke borbe i time je započeta opsada Sarajeva u trajanju od 1425 dana.
Nije bilo lako ni izaći iz grada, niti ući, te su građani, nakon prvobitno pretrpljenog šoka, shvatili da je jedini način da prežive, ako se drže zajedno. Među članstvom ovog udruženja bilo je Mađara koji su - zbog nepostojanja lakšeg puta – iz telefonskog imenika tražili imena koja zvuče mađarski, te u unakrsnoj vatri između snajperista i granata, lično potražili te osobe, da bi osnivanjem udruženja okupili sve građane mađarskog porijekla u nevolji.
Na jubileju Mađarskog udruženja građana „HUM” održanog 10. novembra mogli smo se upoznati s ovim ljudima, kao i svim onima koji su im pomagali u dosadašnjem radu.


Svečanost je počela kratkim govorom, nakon koje su govor održale predsjednica Irma Muratović, te Pašić – Juhasz Eva. Govorile su o najljepšim i najtežim trenucima, o dugom putu, koje je udruženje prešlo u proteklih dvadeset i pet godina – od ukazane pomoći prvom ranjenom Mađaru do trenutnih, radosnih dječijih programa. Svjedočili smo šokantnim i dirljivim trenucima, kada su članovi osnivači govorili o okolnostima u kojima je osnovano udruženje, odnosno kada smo na video snimcima pogledali nekadašnje trenutke Osnivačke skupštine.
Nakon što smo tešku prošlost ostavili iza sebe, ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini, Posa Krisztian, pročitao je poruku Potapi Arpad Janosa, ministra za nacionalnu politiku, u kojoj govori o daljnjoj podršci udruženju, odnosno izražava poštovanje i uvažavanje predsjedništvu i članovima udruženja Mađara. Mada se predani rad prema udruženju ne može mjeriti, predsjedništvo je zahvalnicama i poveljama izrazilo zahvalu onim članovima, koji su svojim radom značajno doprinjeli radu udruženja Mađara Sarajeva.


bottom of page