top of page

Magyar Kultúra Napja Zentán

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően a 2019-es évben is megtartották a magyar kultúra napját Zentán. Ahogyan minden évben, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ez alkalommal is különböző elismeréseket nyújtott át a délvidéki központi rendezvényen.
A január 25-i rendezvény ünnepélyes megnyitójára a Zentai Magyar Kamaraszínház termében került sor. Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökének ünnepélyes nyitóbeszéde után beszédet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki elmondta, hogy mára hagyománnyá vált, hogy ezen az évfordulón a Kárpát-medencei magyar kulturális szervezetek képviselői összegyűlnek Zentán, hogy együtt vitassák meg a magyarság helyzetét, együtt gondolkodjanak a közös jövőről. Ez a minden szempontból egyedülálló rendezvény üzen még valamit: magyar kultúra ma nincs, és soha nem is lesz minélkülünk – tette hozzá.
„A kultúránk, magyarságunk megtartása ma is a helytállásunk kérdése. Sorsunk a mi kezünkben van. Megtanítjuk-e gyermekeinket a magyar szóra? Össze tudunk-e fogni iskoláink megtartásáért? Ragaszkodunk-e a ránk jellemző dallamainkhoz, hagyományainkhoz és ízeinkhez?” – folytatta a gondolatot az államtitkár.


Potápi Árpád János beszéde után átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életmű-és pályadíjakat. A díjazottak munkásságát a közönség rövid riportfilmek bemutatásával ismerhette meg mélyebben. Magyar Életfa Díjjal ismerték el Németh Mátyás fotóművész, Vendel Gyöngyi karnagy, Beszédes Margit kórusvezető, valamint Kónya Sándor néprajzkutató munkásságát. A szövetség plakettjével jutalmazták N. Czirok Ferenc költő-írót, Pásztor József színjátszó-rendezőt, Tóth Ugyonka Frigyes művészeti vezetőt, Szabó József helytörténészt és Varga Ernő művelődésszervezőt. A VMMSZ legrangosabb elismerését, az Aranyplakettet Németh István népzenekutató vehette át.
Az ünnepséget követő délelőtt a szervezetek közti kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, melynek célja a kárpát-medencei magyar szervezetek közötti kommunikáció erősítése, a tapasztalatok megvitatása, valamint közös célok meghatározása.
bottom of page