top of page

Ismerjék meg partnereinket - március 18-i programunk művészei

Az Égtájak Határon Túli Magyar Kulturális és Szolgáltató Iroda (1996–2010.), az Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület és a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete közös szervezésében az elmúlt években négy alkalommal találkoztak Szarajevóban a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező magyar fiatalok, művészeti együttesek és előadóművészek, hogy megismertessék őrzött, ápolt kulturális értékeiket egymással, a szarajevói magyarokkal és a többségi nemzet érdeklődő közönségével.


2009. november Égtájak Fesztivál – Délvidéki Magyar Fiatalok Művészeti Találkozója

2010. november Budapesti előadóművészek operett és sanzon estje

2011. február A szabadkai Juhász zenekar bemutatkozása a Szarajevói Téli Fesztivál keretében

2012. július Égtájak Művészeti Találkozó – Baščaršija Estek (erdélyi és erdélyi ifjúsági művészeti együttesek fellépése)


2019-ben - március 15-i ünnepünkhöz is kapcsolódva - a füleki Rakonca Néptáncegyüttes fellépésével, a Motolla Kézműves Baráti Kör kézműveseinek bemutatkozásával és Farkas József fotográfus Tanúhegyek című kiállításával folytatódik a hagyomány.



Rakonca Néptáncegyüttes, Fülek, Szlovákia

/Fotó: Hagyományok Háza/

Az 1995-ben alapított Rakonca Néptáncegyüttes kezdetektől fogva Fülek városában működik. Az elmúlt közel 25 év során több városi intézmény alá tartozott, jelenleg a Városi Művelődési Központ égisze alatt dolgozik. Szakmai munkáját és anyagi hátterét 2002 óta a Rakonca Egyesület polgári társulás is segíti.


Célkitűzésük a hagyományos magyar tánckultúra autentikus színpadi bemutatása, valamint a közösségi értékek és a lokálpatriotizmus ápolása és megtartása. Évi 20-25 alkalommal lépnek színpadra, jónéhány országos versenyen és fesztiválon értek már el kiemelkedő eredményeket. A számok nyelvén a következőképp lehet összegezni eddigi munkájukat: 180 egykori és 54 jelenlegi táncos, 584 fellépés, 12 külföldi fesztiválon való szereplés, 40 koreográfia, öt országos arany sávos és egy ezüst sávos minősítés, egy nemzetközi nívódíj, a Nógrád Közművelődésért díj, Fülek Város díja, valamint Fülek Város Polgármester díjának kétszeri elnyerése. 1998 óta a folyamatos utánpótlás nevelésről a Kis Rakonca gondoskodik, amely szlovákiai viszonylatban is ismert együttes. A 2017-es év számos sikert hozott mindkét együttes számára: a Šaffova ostroha országos szólótáncversenyen két fődíjat, egy arany és egy ezüst sávos besorolást értek el. A Kis Rakonca aranysávos lett a Gyermek-néptáncegyüttesek országos versenyének regionális, megyei és országos fordulóján is. A Rakonca Néptáncegyüttes a Felnőtt néptáncegyüttesek koreográfiáinak országos versenyén megyei aranysávos és országos ezüst sávos minősítést tudhat magáénak.

Az együttes régóta baráti kapcsolatot ápol a hazai szlovák és magyar néptáncos szakmával. Tavaly több országos jelentőségű fesztiválon is színpadra léptek, többek között Zselízen, Miaván, Helpán, valamint a vichodnai fesztivál gálaműsorában. Saját bevallásuk szerint legfontosabb feladatuknak a táncosok lokális és kulturális kötődésének kialakítását, valamint működésük folytonosságát tartják. Az együttes vezetői Varga Lia és Varga Norbert, tánckarvezető Brusznyai Erik.


Motolla Kézműves Baráti Kör, Fülek, Szlovákia

A Motolla Kézműves Baráti Kört, mint néprajzi tárgyalkotó szakmai műhelyt, pedagógusok hozták létre. Céljuk a népi kismesterségek magas szintű elsajátítása, továbbtanítása. Olyan infrastruktúrát alakítottak ki, amely lehetővé teszi a tárgyalkotó népművészet elemeinek rendszeres beépítését a XXI. század emberének mindennapjaiba, elsősorban az óvodás és iskolás korú gyermekek körében.



Tevékenységükkel visszahozzák a közgondolkodásba az értékrendhez való ragaszkodást. Útmutatást adnak olyan pedagógusoknak, ifjúsággal foglalkozó szakmai csoportoknak, akik, amelyek önkéntesen ki akarják venni részüket ebből a feladatból. Új lehetőségeket keresésnek ahhoz, hogy minél szélesebb rétegeket szólíthassanak meg, miáltal megerősíthetik a szülőföldön maradás szándékát, az értékmentő hozzáállás kialakítását.


A szarajevói programon részt vesznek:


Anderkó Andrea – csuhézás

Molnár Mónika – szalmadíszes tojás

Gyetvai Zsuzsanna – drótos tojás



Farkas József fotográfus Tanúhegyek című kiállítása

"Az ember nap, mint nap rácsodálkozik a körülötte lévő világ szépségeire. Legyen az a természet, épített örökség, vagy a környezetében lévő emberek.


Több mint két évtizede gyűjtöm a felvidéki magyarság és a Kárpát-medence nemzetiségeinek dalait, zenéjét és táncait, s a dokumentálás során, egy adott pillanat különösségének megragadása és megörökítése vezérel.

A hagyományaikat életszerűen megélő idősebb generáció ajkán és lábában maradt ránk az az örökség, melyet fontosnak tartok megőrizni és megörökíteni az utánunk érkezők számára.


/Részlet a Tanúhegyek című kiállításból/


A gyűjtések során a fotográfia eszközeivel próbálom megörökíteni a múlandó emberi sorsokat, pillanatokat. Idestova több mint 20 esztendeje fotózom. Nem tanultam a fotográfia mesterségét, ösztönösen fogtam neki. Az élet tanított meg a pillanatok értékelésére, s a közösség és barátok pedig ennek a munkának a fontosságára, amit érzéseim szerint is csinálok.


Több lett ez számomra a dokumentálásnál.


A Hagyományok Háza által 2012-ben alapított Páva iroda vezetője vagyok, mely a kezdetektől szervezi, és szakmailag felügyeli az MTVA és a Hagyományok Háza által létrehozott Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt.

2017-től a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia vezetője vagyok.

Munkásságom elismeréseként 2018-ban, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehettem át."





bottom of page