top of page

A boszniai magyarok közös kirándulása Tešanjban

Immár ötödik alkalommal került sor a Banja Luka-i Magyar Szó Egyesület és a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete hagyományos közös találkozójára Tešanjban 2019. október 5-én, szombaton.

11 órakor kezdetét vette a városnézés, melyben Jasmin Mandžukić történelem szakos tanár, a helyi múzeum egykori igazgatója volt a segítségünkre. Először a 2011-ben felújított, feltehetően a XIX. század első felében épült Eminagića konak emlékházat jártuk végig. A lakóépület, amely valószínűleg az egyik legrégebbi, földszinti és emeleti részből áll. A kulturális örökség igazi kincseket rejt magában, ilyen például a régi, kézműves-foglalkozásokat bemutató szobák, a leányszoba, a vendégszoba, az autentikus konyha, az étkező stb. Örömünkre szolgált, hogy sikerült betekintést nyernünk a helyi, bosnyák hagyományok világába is.

Következő állomásunk a messziről is csodás látványt nyújtó tešanji vár volt, amely Bosznia-Hercegovinában az egyik legnagyobb fellegvár. Az erődítményt a Tešanjka folyó mellett, meredek sziklafalra, 50 méter magasra emelték, arról viszont nincsenek bizonyítható adatok, hogy pontosan kik is építették. A hatalmas erőd két részből áll: az egyik része középkori eredetű, a másik az oszmán korszakból származik. Kellemes kikapcsolódást nyújtott számunkra a várfalakon belüli séta, a kialakított kis múzeum pedig tele volt igaz,i történelmi kincsekkel. Itt láthattunk egy, a Mohácsi csatából származó zászlót is.

Városnézésünket az Osztrák–Magyar Monarchia korabeli Szent Péter és Pál katolikus templom megtekintésével zártuk.

Csoportkép a tešanji fellegvárban

A szombati nap második felében a közös ebéd előtt az egybegyűlteket Muratović Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnök asszonya, valamint Milivojevity Irén, a Banja Luka-i Magyar Szó Egyesület elnök asszonya köszöntötte. Kiemelték, hogy ez a találkozó több szempontból is fontos a boszniai magyarok számára. A megemlékezés mellett ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy a sok munka közepette barátkozásra, eszmecserére, beszélgetésekre is sor kerüljön, hogy együtt ápoljuk magyar identitásunkat.

Az 1956-os forradalomra emlékezve Angyal Ágnes, Magyarország Szarajevói Nagykövetségének első beosztottja mondott ünnepi beszédet. Szavait Tóth B. László tolmácsolta.

A szarajevói Butmir táborban állomásozó Magyar Honvédségből Tamás Gábor alezredes, kontingens parancsnok és Oláh Emil ezredes, tábori lelkész képviselte a kontingenst. Ezúton szeretnénk megköszönni még egyszer mindenki részvételét. Külön köszönet Srdjannak és Tanjának, akik házigazdáink voltak Tešanjban, és kiválóan megszervezték számunkra ezt a tartalmas programokkal teli napot.

Végül, de nem utolsósorban egy kis meglepetéssel is kedveskedtünk barátainknak, a piros fehér zöld, nemzeti színekben pompázó finom torta szempillantás alatt elfogyott.

Bízunk benne, hogy még sok ilyen közös találkozója lesz a boszniai magyaroknak, és most is szép élménnyel tért haza mindenki.

Fotók: Bagó Míra és Váradi Tünde


bottom of page