top of page

Szabadkai vonósnégyes Bosznia-Hercegovinában

2019-ben kétszer is vendégszerepelt a szabadkai Garden Quartet zenekar Szarajevóban. Érdekes út vezetett el ehhez a fellépéshez. A többi között erről, a Garden Quartet kezdeteiről és terveiről beszélgettem Zsiga Pállal.

Garden Quartet

– Három évvel ezelőtt Montenegróba hívtak bennünket zenélni, a Nikšićben megrendezett 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat részeként. Mi (a Garden Quartet) egy nagyon szép, magyar zenei összeállítással érkeztünk, hogy a zene által átadjuk Vajdaság és a magyar kultúra szellemét, annak sokszínűségét az ott élő embereknek és honfitársainknak egyaránt. Itt találkoztunk Pósa Krisztiánnal (akkor Magyarország montenegrói nagykövete volt, jelenleg hazánk bosznia-hercegovinai nagykövete – a szerző megjegyzése), akinek nagyon megtetszett a műsorra tűzött zenei csokor. Felvettük a kapcsolatot, és az itt született ismeretségnek köszönhetően kaptunk felkérést Szarajevóba. Az első fellépésünk 2019 januárjában volt a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium Nyugat-Balkáni Kulturális Évad programsorozatának a keretében.

Másodszor pedig Magyarország Szarajevói Nagykövetségének az 1956-os forradalom alkalmából rendezett nemzeti ünnepi fogadásán léptünk fel – mesélte el büszkén Zsiga Pál a részleteket.

Mutasd be a Garden Quartet vonósnégyest!

– 2006 februárjában történt, hogy egy kamarazenekarral játszottunk, és a fellépés után hivatalosak voltunk egy vacsorára. Vacsora közben nemcsak az étvágy jött meg, hanem az ötlet is megszületett. Mivel egy asztalnál ültünk, ott és akkor megkérdeztem a többieket, lenne-e kedvük együtt zenélni. Természetesen mindenki igent mondott, és onnan kezdve egyengetjük most már közösen a Garden Quartet útját. A Garden Quartet tagjai: Zsiga Pál – első hegedű; Stefanović Slobodan – második hegedű; Tóth András – mélyhegedű, brácsa és Molnár Viktor – cselló.

Mik szerepelnek a repertoárotokon?

– Állandó repertoárunk nincs, de nagyon széles körű zenei stíluspalettával tudunk szolgálni a nagyérdeműnek. A kvartettben egyébként mindenki imádja Astor Piazzollát, de a régi barokk zenétől egészen a modern zenéig, pop-rock, klasszikus dallamok kivétel nélkül szerepelhetnek listánkon. Pontosabban a szervezők szokták kérni tőlünk, milyen zenét adjuk elő, az éppen akkori alkalomhoz illően. Például az elmúlt két hétben négy koncertünk volt, s három különböző repertoárt játszottunk.

Ki foglalkozik közületek a Garden Quartet menedzselésével, csapatmunka ez is, vagy inkább egyéni?

– A zenekarban mindenki főnök. Mindenkinek vannak ismerősei, s ha valaki felkér bennünket zenélni, akkor leülünk, és közösen beszéljük meg a részleteket.

Merre jártatok eddig, és mik a terveitek a jövőt illetően?

– A közel 14 év alatt Szerbián kívül játszottunk még Magyarországon, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában, Olaszországban. Elárulok egy nyílt titkot is: a következő év első felében lesz egy kínai körútunk is.

Jelen pillanatban egy nagy projekt van folyamatban, ugyanis egy amerikai támogatónak köszönhetően a Garden Quartet a Szabadkai Filharmóniával együtt lép színpadra 2019. december 12-én. Ekkor írjuk alá a közös szerződést is. Számunkra nagyon fontos ez az együttműködés, hiszen több generáció, zenész nőtt fel a 111 éves Szabadkai Filharmóniában.

Örülnénk, ha továbbra is folytatódna az együttműködés közöttünk és a Szarajevói Magyar Nagykövetség között, és reméljük, lehetőségünk lesz harmadszor is visszatérni akár egy nagyszabású közös zenéléssel a Filharmóniával együtt – tette hozzá Zsiga Pál.

Sok szerencsét kívántam nekik, és reményemnek adtam hangot, hogy láthatom majd még fellépni őket Szarajevóban. Beszélgetésünk legvégén egy csodálatos Piazzolla-szerzemény részletével, mondhatom azt is, hogy egyedi szerenáddal ajándékozott meg Pál. Köszönöm szépen!

Fotó: Bagó Míra és Váradi Tünde


bottom of page