top of page

Együtt a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

A szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete 2020. május 31-én, kirándulást szervezett Fojnicára és Kreševóra. Együtt emlékeztünk meg a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról, ugyanakkor a nemzeti összetartozás napjáról is.

Fojnicán a Szentlélek Ferences Kolostornál közösen vettünk részt a szabadtéri, ünnepi szentmisén majd a kreševói ferencesek Szent Katalin Kolostorához mentünk. Ez az épület 2003 óta műemléki védelmet élvez s itt sikerült megnéznünk a múzeum kincseit és művészeti galériát is.

A közös ebéd előtt beszédet mondott:

Muratović Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnök asszonya, Baráth Ernő, dandártábornok az EUFOR jelenlegi törzsfőnöke, Váradi Tünde, a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2019/2020-as évi Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa és Horváth József, az EUFOR Magyar Kontingens állományának plébánosa, aki asztali áldást mondott, Pünkösd az összmagyarság legjelentősebb vallási ünnepe alkalmából.

Pünkösd ajándéka a Szentlélek, a Szentlélek pedig az egység lelke, az életnek a lelke. S nem véletlenül ragaszkodik a magyarság ehhez az ünnephez, hiszen ha száz éve szét is szakítottak bennünket, de elválaszthatatlanok maradunk örökre.

Ezzel a zárógondolattal kezdetét vette a vasárnapi ebéd és a késő délutánba nyúló társalgás.


bottom of page