top of page

Nemzeti Összetartozás Napja Bosznia-Hercegovinában

Ahogyan minden évben, a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete 2021-ben is megtartotta a Nemzeti Összetartozás Napját. Az esemény alkalmából többnapos kiránduláson találkoztak az egyesület tagjai, melyhez a banja lukai Magyar Szó Egyesület is csatlakozott.Magyarországon 2010. június 4-én, Trianon 90. évfordulóján lépett hatályba az a törvény, mely nemzeti emléknappá nyilvánította az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának dátumát. Az évfordulóról a világ minden táján megemlékeznek a magyarok, legmélyebben mégis azokat a kárpát-medencei szervezeteket érinti dátum, amelyek közvetlenül is elszenvedői voltak a szomorú eseményeknek. Az első világháborút lezáró békediktátum értelmében Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Horvátországot és a Délvidéket elcsatolták Magyarországtól, így hazánk egyik napról a másikra vesztette el területének 2/3-át, míg megközelítőleg három és fél millió magyar rekedt a határainkon kívül. Erről, és az elmúlt időszakban erősödő magyar-magyar kapcsolatokról emlékezünk meg minden évben a Nemzeti Összetartozás Napján.
Habár az évforduló szomorú történelmi emlékeket idéz, a szarajevói magyarok minden évben igyekeznek jó hangulatú rendezvénnyel megünnepelni az összetartozást. Nem volt ez másképp 2021-ben sem, amikor egyesületünk tagjai kétnapos kiránduláson vettek részt. A Prnjavor mellett fekvő Banja Kulašiba (Kulasi Fürdő) tervezett kirándulás a megemlékezés mellett a pihenésre és a közös időtöltésre is lehetőséget biztosított, melyre – a járványügyi intézkedések keretében történő hosszas lezárások után – igazán nagy szüksége volt a tagoknak.

A pénteki érkezést és a vacsorát követően az egyesület folyamatban lévő feladatairól, a múlt évben elmaradt rendezvényekről és a jövőbeni tervekről tartottunk rövid konzultációt, majd végre közös beszélgetésekre és a korábbi rendezvények felidézésére is sor kerülhetett.

Szombaton a banja lukai Magyar Szó Egyesület tagjai is csatlakoztak a társasághoz, majd közös ünnepi ebéd vette kezdetét, melyen beszédet tartott Muratović Irma a szarajevói, valamint Milivojević Irén a banja lukai egyesületek képviseletében, továbbá felszólalt Dr. Szimicsku Zsolt, a Szarajevói Nagykövetség beosztott diplomatája is.

Az ünnepi ebéd és a külön, erre az alkalomra elkészített torta előtt egyperces néma csenddel emlékeztünk meg a szeptemberben elhunyt Tóth-Bojnik Lászlóról, a banja lukai egyesület alapító tagjáról, a két magyar egyesület gondozásában megjelenő Új Dobos lap felelős szerkesztőjéről.

A kétnapos összejövetel a kiváló hangulat mellett lehetőséget biztosított arra is, hogy az egyesületek külön-külön és közösen is egyeztessenek a jövőbeni tervekről és lehetőségekről, külön örömünkre szolgál továbbá, hogy a két entitás (Boszniai Föderáció, Boszniai Szerb Köztársaság) parlamenti kisebbségi képviselője is tárgyalásokat folytatott egymással.

Útközben rövid látogatást tettünk Vučjak faluba, amely egykor magyar település volt és amelynek kutatására Tóth-Bojnik László 2013 óta hatalmas figyelmet fordított.


/ A vučjaki kutatásról szóló összefoglaló ITT olvasható /


Bízunk benne, hogy a jövőben lehetőségünk lesz hasonló összejöveteleken találkozni!


Cikk és fotók: Fülöp Dóra

Comments


bottom of page