top of page

Tisztelet a Hősöknek Bosznia-Hercegovinából is

Az 1956-os budapesti eseményekre emlékeztünk október 23-án a Teslić melletti Hotel Hajdučke Vode éttermében, ahol nemzeti ünnepünk alkalmából a banja lukai Magyar Szó Egyesület tagjaival találkoztunk.


A mára hagyományosnak számító októberi kirándulást évek óta szervezi közösen a két bosznia-hercegovinai magyar egyesület. Az évek során bebizonyosodott, hogy a kellemes időtöltésen túl találkozásaink arra is kitűnő alkalmat biztosítanak, hogy az országban élő magyar kisebbséggel kapcsolatos kérdéseket rendszeresen megvitassuk, lehetőségeinket megtárgyaljuk. A rendszeres találkozásoknak köszönhetően az elmúlt években szorosabb együttműködés kezdődött meg a két egyesület között és a közös programok alkalmával mára igazán jó hangulatú beszélgetéseknek lehetünk tanúi.

A hétvégi találkozó ezúttal Milivojević Irén banja lukai elnök beszédével kezdődött, aki felidézte az ’56-os eseményeket és örömét fejezte ki, amiért a magyar történelem ilyen meghatározó ünnepét újra és újra együtt töltheti a két bosznia-hercegovinai egyesület. A Magyar Szó Egyesület elnökének megemlékezése után Muratović Irma, a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnöke köszöntötte a vendégeket és méltatta hasonlóképpen a találkozó jelentőségét. A Bosznia-Hercegovinában élő magyarok számára ezek az összejövetelek kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen segítségükkel átadhatunk valamit azoknak a fiatal magyar tagjainknak, akiket már nem vett körül gyerekkorukban a magyar történelem és irodalom.

Az egyesületek megemlékezéseit ünnepi ebéd követte, melyet az elmaradhatatlan nemzeti színű torták követtek.
Köszönjük, hogy jelenlétükkel megtiszteltek bennünket a Szarajevóban állomásozó MH EUFOR kontingens és a NATO HQ Sarajevo műveleti parancsnokság tagjai, illetve a Szarajevói Nagykövetség munkatársai.


Bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozunk!


Szöveg: Fülöp Dóra


Comments


bottom of page