top of page

Felvidéki magyarok látogatása Bosznia-Hercegovinában / Posjeta Mađara iz Gornje Ugarske Bosni i Herc

A felvidéki Galántáról ötvennégy fős csoport érkezett Szarajevóba július 2-án. A CSEMADOK tagjai látogattak el a fővárosba, élükön Mézes Rudolf alelnökkel. A látnivalók bemutatására Vég Zoltánt, a HUM Magyar Polgári Egyesület tagját és idegenvezetőjét kérték fel.

A visokoi piramisoknál alagút túrán vettek részt, majd Szarajevó belvárosába indultak tovább. A Boszna folyó forrásánál hangulatos fiákeres utazásban volt részük.

A vacsora Muratovic Irma HUM elnök és Tót-Bojnik László, a banja lukai Magyar Szó főtitkára társaságában zajlott, akik beszámoltak az egyesületek munkájáról. A csoport átfogó képet kapott a bosznia-hercegovinai magyarok helyzetéről.

Mindkét fél a szorosabb együttműködést szorgalmazta. Meghívás hangzott el a felvidéki CSEMADOK táborokba, ami igen örvendetes. Hiszen a gyerekek számára mindenképp hasznos lenne, ha anyanyelvi környezetben tölthetnének el néhány hetet.

Továbbá az évente megjelenő lap - Új Dobos – megjelentetésében való segítségnyújtás is megfogalmazódott.

Az ősszel megnyitandó szarajevói magyar ház felszereléséhez is felajánlották segítségüket.

Iz mjesta Galanta u Gornjoj Ugarskoj, 2. jula stigla je grupa od pedeset četiri osobe u Sarajevo. Glavni grad posjetili su članovi ČEMADOK-a, na čelu sa predsjednikom Rudolfom Mezešem. Znamenitosti grada, gostima je predstavio Zoltan Veg, član Mađarskog Građanskog Udruženja HUM i turistički vodič.

Gostima je organizovana tura do piramida u Visokom, pa su krenuli do samog jezgra Sarajeva. Na izvoru rijeke Bosne imali su prilike da se voze fijakerima.

Večeri je prisustvovala je Irma Muratović predsjednica HUM-a i Laso Tot Bojnik, generalni sekretar Mađar Soa iz Banja Luke, koji su goste obavijestili o radu svojih organizacija. Grupa se podrobno informisala o situaciji Mađara u Bosni i Hercegovini.

Obje strane su inicirale tješnju saradnju. Djeca iz BiH pozvana su u kampove ČEMADOK-a, pošto su se složili, da će biti od velike koristi, ako nekoliko nedjelja provedu u sredini, gdje se govori njihovim maternjim jezikom.

Postignut je dogovor i oko ispomoći u izdavanju lista Uj Doboš.

Gosti su ponudili svoju pomoć i u opremanju mađarske kuće, koja će se otvoriti na jesen u Sarajevu.


bottom of page