top of page

Nyárbúcsúztató piknik Szarajevóban / Ovog vikenda ispratili smo ljeto u Sarajevu

Szeptember 6-án tartotta az immár hagyománnyá váló nyárbúcsúztató pikniket a szarajevói HUM Magyar Polgári Egyesület.

A tagok családostul érkeztek, így a szülők, gyermekek, nagyszülők együtt tölthették el a napot. Az időjárás az előrejelzések alapján az utolsó pillanatig bizonytalan volt, de ez nem tudta eltántorítani a csapatot.

Mire mindenki megérkezett a nap is kisütött és így is maradt egész nap.

Amíg az ebéd készült a gyermekek a kertben játszottak. Az egyesület nem titkolt célja, hogy őket is bevonja minél jobban, hiszen tíz-húsz év múlva rajtuk fog múlni a magyarság fennmaradása Boszniában. Van köztük olyan is aki már három évesen tökéletesen beszéli a magyar nyelvet a bosnyák mellett, köszönhetően a szülők áldozatos munkájának.

Jó hangulatban készültek a különféle húsok, amelyek mellől nem hiányozhattak a magyar borok sem, így tökéletes gasztronómiai élménnyé alakult az ebéd.

Késő délutánig beszélgettünk. Fontos, hogy gyakran legyenek ilyen alkalmak, hogy az egyesületi munka mellett szorosabb, baráti kapcsolatok is kialakuljanak a tagok között.

Mađarsko Građansko Udruženje HUM , 6. septembra održalo je tradicionalnu manifestaciju ispraćaja ljeta u Sarajevu.

Članovi udruženja su doveli svoje najmilije, pa su roditelji, djeca i njihove bake i deke, dan proveli zajedno. Po procjeni meteorologa, prognoza je do poslednjeg trenutka bila neizvjesna, ali to nije imalo uticaja na prisutne.

Dok su svi stigli i sunce se pojavilo na nebu i sunčano je bilo cijelog dana.

Dok se ručak spremao, djeca su se igrala u bašti. Cilj udruženja je, da i djecu uključi u rad, pošto za deset, ili dvadeset godina, od njih će zavisiti opstanak Mađara u Bosni. Među djecom ima i takvih mališana, koji sa tri godine , osim bošnjačkog , tečno govore i mađarski, zahvaljujući trudu i radu svojih roditelja.

Razna jela od mesa pripremala su se u dobroj atmosferi, međutim nije falilo ni dobrog mađarskog vina, pa je ručak predstavljao vrhunski gastronomski doživljaj.

Razgovori su trajali do kasno popodne. Bitno nam je, da osim rada u udruženju, što više puta imamo ovakvih prilika za unapređenje prijateljskih odnosa među članovima.


bottom of page