top of page

A boszniai magyarok közös kirándulása Travnikba

Az elmúlt évek hagyományaira való tekintettel a Bosznia-Hercegovinában élő magyarok idén is úgy döntöttek, hogy közösen emlékeznek meg az 1956. október 23-i eseményekről. Ez okból a banja lukai Magyar Szó Egyesület és a HUM Magyar Polgárok Egyesülete közös kirándulást szervezett Travnikba, illetve Vlašićba. Ahogyan a korábbi években, ez alkalommal is elfogadta az egyesületek meghívását Négyesi József szarajevói nagykövet és munkatársai, valamint a bosznia-hercegovinai EUFOR kontingens, így sikerült nagyszabású találkozó keretében megemlékezni nemzeti ünnepünkről.


HUM Magyar Polgárok Egyesülete, Szarajevó



A travniki találkozó, illetve rövid kávézás után kezdetét vette a közös városnézés, ami hamarosan kisebb zűrzavarhoz vezetett, amikor a banja lukai egyesület tagjai a travniki várban véletlenül magyar idegenvezető csoportjához csatlakoztak - mint utóbb kiderült, az idegenvezető a szarajevói egyesület egyik oszlopos tagja, aki munkája miatt maradt távol a közös kirándulástól.

Az elkallódott csapat előkerülése után mindannyian folytattuk utunkat Vlašićba, ahol egy rekreációs központ éttermében gyűlt össze a boszniai magyarság. Itt Négyesi József nagykövet úr köszöntője után az ételeké és az italoké volt a főszerep, majd kötetlen beszélgetés vette kezdetét az egyesületek, illetve résztvevők között. Felszólalásában nagykövet úr kiemelte az ’56-os események jelentőségét és üdvözölte a HUM Szarajevói Magyar Polgárok Egyesületének, illetve a banja lukai Magyar Szó Egyesületének tagjait, a Szarajevói Magyar Nagykövetség jelenlévő munkatársait, illetve a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonák (EUFOR) közreműködő tagjait.


Négyesi József nagykövet köszönti a magyarokat


Mivel a boszniai magyaroknak – a hétköznapi elfoglaltságok miatt – csak elvétve van lehetősége a közös időtöltésre, a megemlékezés mellett további fontos szempont az is, hogy összetartozásunk nagyobb hangsúlyt kapjon. Úgy gondoljuk, hogy az identitás, a közös megemlékezés éppúgy fontos, mint az ünnepélyes tiszteletadás, ezért arra törekszünk, hogy kirándulásaink alkalmával kötetlen hangulatban tudjunk időt együtt tölteni.



A kirándulás végeztével az egyesületek hazafelé vették az irányt. Mivel az út mind Szarajevó, mind pedig Banja Luka felé is több, mint két óra, az elnöknők további beszélgetést kezdeményeztek az ’56-os eseményekről, valamint igyekeztek információkat adni a magyar történelemről új tagjainknak is.




bottom of page