top of page

Semjén Zsolt: „Bármely magyarnak, éljen a világ bármely részén, mindig van hová hazajönnie” – Diaszp

2017. november 9-én került sor a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésének levezetésére Budapesten. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága szervezésében lebonyolított rendezvényre a 111 meghívott közül végül 91-en érkeztek a világ minden tájáról, köztük Milivojevic Irén (Magyar Szó, Banja Luka) és Muratovic Irma (HUM Magyar Polgárok Egyesülete, Szarajevó) elnök-asszony Bosznia-Hercegovinából.



Az ülést megelőzően, november 8-án minden meghívott egy Lovas Színházi Előadásnak lehetett részese a Lázár Lovaspark jóvoltából, ahol a látogatók olyan tradíciókkal ismerkedhettek meg, mint például a nomád lovasíjász harci bemutatója, a négyesfogathajtás, vagy a csikósverseny.

A november 9-i plenáris ülés Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes megnyitójával indult a budapesti Várkert Bazárban, aki „megköszönte a diaszpórában élő magyaroknak az elmúlt években mutatott támogatást, azt, hogy a világ számos pontján segítik építeni a magyar közösséget” – írja a Magyar Idők.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta, hogy a diaszpórában élő magyarok – mindennapos nehézségeik ellenére – egy emberként álltak ki Magyarország és az egységes magyar nemzet mellett. Kitért arra, hogy a 2010-ben indított nemzetpolitikai törekvések mára elérték céljukat, így „mára minden magyar, bárhol él, nemcsak kulturális, hanem közjogi értelemben is teljes jogú tagja a nemzetnek”. /Magyar Idők/

Semjén Zsolt - az MTI sajtóközleménye szerint – kiemelte, hogy folytatódnak az eddig megkezdett programok, így például a Kőrösi Csoma Sándor Program, mellyel idén 115 ösztöndíjas utazott a diaszpóra magyarságához, illetve a Mikes Kelemen Program, mely a diaszpóra hagyatékát hivatott összegyűjteni.

A miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy

„bármely magyarnak, éljen a világ bármely részén, mindig van hová hazajönnie”.


Kitért arra a szomorú tényre is, hogy jelenleg a venezuelai állapotok jelentősen megnehezítik a térségben élő magyarok életét, ezért a Magyar Kormány arra törekszik, hogy az érintett családok hazatérhessenek Magyarországra – kilátásba helyezve a nem magyar házastársak soron kívüli honosítását is.


A Magyar Diaszpóra Tanács ülésének befejeztével zárónyilatkozatot fogadtak el a jelenlévők, mellyel a világ magyar szervezeteinek képviselői hozzájárultak a Kormány nemzetpolitikai törekvéseinek folytatásához.



bottom of page