top of page

Stipendium Hungaricum nemzetközi ösztöndíjprogram | Program međunarodnog stipendiranja ''Sti

Ahogyan az elmúlt években, a Magyar Nagykövetség a 2017/2018. tanévben is több tucat ösztöndíjat biztosított a bosznia-hercegovinai egyetemisták részére a Stipendium Hungaricum program keretében. Az alap-, mester és PhD képzésen tanuló egyetemistáknak szóló ösztöndíjakra vonatkozó kérelmeket rész-és teljes képzésre is benyújthatják a hallgatók. A Stipendium Hungaricum nemzetközi ösztöndíjprogramot 2013-ban indította el a magyar kormány; a két ország nemrégiben aláírt egy, a felsőoktatásra vonatkozó egyezményt.

A program alapvető célja az volt, hogy megnövelje a külföldi egyetemisták számát Magyarországon és támogassa a felsőoktatási intézményeket azon törekvéseikben, hogy a legjobb külföldi egyetemisták vegyenek részt a felsőoktatásban.


A program olyan kétoldalú egyezményeken alapul, amelyek tartalmazzák a két ország illetékes minisztériuma között, az oktatás terén létrejött együttműködést, illetve a küldő- és a fogadó intézmény egyezményét. Jelenleg több, mint ötven külföldi intézmény tagja a programnak négy különböző kontinensen. Az oktatás mellett a program havi ösztöndíjat, egészségügyi ellátást és lakhatási hozzájárulást biztosít az ösztöndíjasok számára. Azok a bosznia-hercegovinai egyetemisták, akik tanulmányaikat – magyar, vagy angol nyelven - Magyarországon szeretnék folytani, jelentkezésüket benyújthatják Magyarország Bosznia-Hercegovinai Nagykövetségén. Az oktatást megelőzően az intézmények nyelvtanulási lehetőséget biztosítanak a nyertes pályázóknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítása alá tartozó Tempus Közalapítvány felelős a program hatáskörébe tartozó ösztöndíjakért. A Stipendium Hungaricummal, illetve a jelentkezéssel és a határidőkkel kapcsolatos összes információ megtalálható a www.stipendiumhungaricum.hu , illetve a www.tka.hu weboldalakon. Az idei pályázatok elektronikus úton történő benyújtási határideje 2017. március 31-én járt le, fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a program a 2018/2019-es tanévben is esélyt kíván biztosítani a fialoknak, hogy Magyarország olyan kiváló főiskoláin és egyetemein tanuljanak, mint például a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, vagy a Budapesti Corvinus Egyetem.





Kao što je to bila i dosadašnja praksa, Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini je u okviru Programa ''Stipendium Hungaricum'' za akademsku 2017/2018. godinu, dodijelila na desetine stipendija u toku 2017. godine za studente iz Bosne i Hercegovine. Ove stipendije se odnose na studiranje u Mađarskoj za I, II i III ciklus studija uz mogućnost podnošenja aplikacije i za jednogodišnje pripremne ili specijalističke kurseve. Između Vlada Mađarske i Bosne i Hercegovine potpisan je sporazum na polju visokog obrazovanja. Program međunarodnog stipendiranja ''Stipendium Hungaricum'' pokrenut je 2013. godine od strane Vlade Mađarske. Osnovna misija programa je bila povećanje broja stranih studenata u Mađarskoj i podsticanje mađarskih visokoškolskih ustanova da privuku najbolje strane studente.


Program se zasniva na bilateralnim sporazumima o saradnji u oblasti obrazovanja koji su potpisani između ministarstava nadležnih za obrazovanje u zemljama koje šalju i Mađarskoj ili između institucija. Trenutno više od 50 ‘’Sending’’ partnera se bavi programom na 4 različita kontinenta. Pored obrazovanja, Program obezbjeđuje i mjesečne stipendije, zdravstveno osiguranje i stambeni doprinos za stipendiste. Studenti iz Bosne i Hercegovine koji žele da nastave studiranje u Mađarskoj, na mađarskom ili engleskom jeziku, mogu se prijaviti za stipendiju pri Ambasadi Mađarske. Odabrani studenti će biti u mogućnosti i da pohađaju jednogodišnji kurs mađarskog jezika prije početka studija.


Tempus Public Foundation se nalazi pod rukovodstvom Ministarstva za ljudske resurse i odgovorna je za ovaj program stipendiranja. Za sve dodatne informacije vezane za stipendijski program ''Stipendium Hungaricum'', koje obuhvataju načine, rokove za podnošenje aplikacija, možete pronaći na sljedećim web stranicama: www.stipendiumhungaricum.hu i www.tka.hu Krajnji rok za podnošenje aplikacije elektronskim putem je bio 31. mart 2017. godine a finalni odabir aplikanata obavit će mađarski predstavnici prije samog početka akademske godine. Također, važno je naglasiti da će se proces dodjeljivanja stipendija nastaviti i sljedeće godine, gdje će mladi dobiti novu priliku da se prijave za stipendiju i studiraju na nekom od mađarskih prestižnih univerziteta i fakulteta kao što su univerziteti Pečuj, Debrecen, Corvinus, te mnogi drugi.



bottom of page