top of page

Rendhagyó magyaróra és történelmi áttekintés – ahol Szarajevó és Budapest találkozik

A november 20-i hétvégén Szarajevóba látogatott a magyarországi Experience Balkan egyesület Budapestről, melynek érkezése hasznos találkozásokra biztosított lehetőséget a HUM Magyar Polgárok Egyesülete számára.


Már az első, közösen eltöltött estén mindannyiunk számára kiderült, hogy értékes információkkal tudjuk gazdagítani egymás ismereteit, mindemellett olyan hasznos tudnivalókat tudunk megosztani egymással, melyek a jövőben mindkét egyesület számára releváns tudást biztosíthanak. Míg a péntek esti, kötetlen találkozó elsősorban a bosznia-hercegovinai tapasztalatok megosztásáról, illetve a helyi történelem szomorú eseményeinek áttekintéséről szólt, vasárnap este alkalmunk nyílt egy közös találkozóra a HUM Magyar Polgárok Egyesületének helyiségében, ahol egy rendhagyó magyaróra mellett a magyar történelembe, illetve a hazai oktatási-és munkaerő-piaci realitásokba is lehetősége volt bepillantást nyerni az egyesület tagjainak, a nyelvórák rendszeres résztvevőinek.






Az esemény Muratović Irma elnök-asszony és Fülöp Dóra (Petőfi Sándor Program) rövid köszöntőjével indult, majd sor került a résztvevők bemutatkozására magyar nyelven. Miután mind a HUM Magyar Polgárok Egyesületének, mind pedig az Experience Balkan egyesület működésének és céljainak ismertetése megtörtént, Tóth Ádám (Elnökségi tag – Experience Balkan) vállalta a nyelvóra koordinátori szerepét.




A leghasznosabb megoldásnak – közös elhatározás alapján – az bizonyult, ha minden tanuló párt alkot egy budapesti látogatóval, majd rövid felkészülési idő után mindenkinek lehetősége van bemutatni kidolgozott párbeszédét. Hála tanulóink kitartásának és a budapesti látogatók lojalitásának, mind kezdő, mind pedig haladó szinten igazán változatos és kiváló beszélgetéseket hallhattunk.




A rendhagyó magyaróra után kötetlen beszélgetés vette kezdetét Bosznia-Hercegovináról, Magyarországról, a két nép évszázados közös múltjáról, illetve a jelenlegi nemzetpolitikai törekvések sikeréről.


A HUM Magyar Polgárok Egyesülete ezúton is köszöni a részvételt!


bottom of page