top of page

A Magyar Állami Népi Együttes előadásával indult a Szarajevói Tél | Ceremonijom u NPS otvorena Saraj

Számos hazai és külföldi vendég jelenlétében február 7-i ünnepségével hivatalosan is megnyitott a Szarajevói Tél Fesztivál (Sarajevska Zima) a szarajevói Nemzeti Színházban.


Ibrahim Spahić , a fesztivál igazgatója beszédében kiemelte, hogy az UNESCO és az Európa Tanács által támogatott rendezvény díszvendége ezúttal Magyarország, így a megnyitóval egyidőben kezdetét vette a Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat Bosznia-Hercegovinában.

A „Karnyújtásnyira a magyar kultúra” jeligét viselő programsorozat Magyarország gazdag kulturális örökségét és hagyományait hivatott bemutatni számos bosznia-hercegovinai városban.

Pósa Krisztián, Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés a magyarok számára, hogy a Szarajevói Tél díszvendégei lehetnek.


„Olyan egyedülálló kulturális eseményt ünneplünk, mely a szabadságot szimbolizálja és amely az európai integrációs folyamat része” – mondta a nagykövet.





Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy Magyarország kiemelten támogatja Bosznia-Hercegovina európai uniós törekvéseit, ez az oka többek között annak is, hogy a magyar kulturális diplomácia a Nyugat-Balkánra összpontosít.


Az ünnepélyes megnyitó Bosznia-Hercegovina, Magyarország, illetve az Európai Unió hivatalos himnuszával indult, majd a Nemzeti Színházban jelenlévő közönség a Magyar Állami Népi Együttes előadását tekinthette meg, melyet – akárcsak belgrádi fellépésük alkalmával – Szarajevóban is állótapssal fogadtak a nézők.


Az előadás során a szarajevói magyarok is meghatározó élményekre tettek szert.



Internacionalni festival Sarajevska zima svečano je otvoren centralnom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu održanom u prisustvu brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva.


Direktor festivala Ibrahim Spahić je u obraćanju zvanicama apelirao na slobodu stvaralaštva jer, kako je kazao, ničega nema bez umjetnosti. Najavio je da Sarajevo priprema za 2021. godinu olimpijadu kulture svijeta.



Podsjetio je da su među pokroviteljima Festivala UNESCO i Vijeće Evrope te istakao da je Mađarska počasni gost ovogodišnje Sarajevske zime, kao i da se takvo gostovanje ove zemlje na festivalu dešava već drugi put.

Uporedo sa "Sarajevskom zimom", večeras je počela Sedmica mađarske kulture u BiH, koja će u programu "Mađarska kultura na dohvat ruke" u više gradova Bosne i Hercegovine, predstaviti dio bogate baštine i stavaralaštva iz te zemlje. Zvanicama na otvorenju Sarajevska zime stoga se obratio i mađarski ambasador u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa koji je, među ostalima, radio na pripremi programa.


Mađarima je velika čast, rekao je, što su počasni gosti Sarajevske zime. "Slavimo jedinstvenu manifestaciju kulture kao simbol slobode koja je dio evropskih integrativnih procesa", ambasadorove su riječi. Marton Schoeberl iz mađarskog Ministarstva vanjskih poslova kazao je između ostalog da je za njegovu zemlju izuzetno važno da podrži Bosnu i Hercegovinu u njenoj težnji da postane članica Evropske unije. To je razlog što se fokus mađarske kulturne diplomacije okreće ka zapadnom Balkanu, rekao je on također.


Otvorenje Festivala Sarajevska zima počelo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine, Mađarske i Evropske unije. Priređen je i nastup Mađarskog državnog plesnog ansambla.


Klix.ba / Fülöp Dóra

Fotók: klix.ba


bottom of page