top of page

Hétvégi magyar iskolák találkozója Budapesten

Idén második alkalommal rendezték meg a hétvégi magyar iskolák találkozóját Budapesten. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által életre hívott rendezvényre több mint 100 iskolavezető és pedagógus érkezett a világ minden tájáról. A találkozón a HUM Magyar Polgárok Egyesülete is jelen volt.


Míg a tavalyi esztendőben 22 ország 70 iskolájából érkeztek pedagógusok, idén már 27 ország 95 iskolájának képviselője vett részt a rendezvényen. Az új országok között szerepel Ciprus, Csehország, Izland, Chile és Uruguay.


(Fotó: Potápi Árpád János hivatalos oldal)


Az államtitkárság háttéranyagában kiemelte, hogy a tavalyi évben első alkalommal, hagyományteremtő céllal életre hívott konferencia a Magyar Diaszpóra Tanács mellett a második olyan fórum, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen az anyaországtól távol, a diaszpórában élő, magyar nyelvű oktatásban dolgozók számára a találkozásra, szakmai továbbképzésre és tapasztalatcserére.


Az egész napos rendezvényen a pedagógusok előadásokon vesznek részt a kétnyelvűség, oktatásszervezési tapasztalatok, magyar nyelvvizsga a diaszpórában, ifjúsági programok a diaszpórában témakörökben, amit a késő délután folyamán népzenei és kézműves foglalkozások követnek.


A rendezvényt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: "a diaszpóra magyarsága lélekszámra egy akkora nemzetrész, mint a környező országokban élő magyarság. Olyan nemzetrészről van szó, amelynek tagjai nemhogy ellenségei voltak a magyarságnak, de mindig megőrizték és büszkén vállalták identitásukat, Magyarország nagyköveteiként voltak jelen. Az államtitkár köszönetet mondott mindezért, illetve azért, mert a diaszpórában élők kiálltak Magyarország és a magyar kormány mellett az elmúlt években".


A résztvevőket Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos tájékoztatta a diaszpóra számára indított programokról. A miniszteri biztos elmondta: olyan oktatási programot szeretnének kidolgozni, ami lehetőséget biztosít a diaszpórában élő magyar fiatalok számára, hogy felsőoktatási intézményekben Magyarországon, könnyített módon tudjanak tanulni.


(Fotó: Botár Gergely / kormany.hu)


A miniszteri biztos és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertették azokat a táboroztatási lehetőségeket, melyeknek segítségével a diaszpórában élő fiataloknak lehetőségük nyílik az anyaország megismerésére és amelyben tavaly ezer diaszpórában élő magyar fiatal vett részt.


Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: hiszik és vallják, hogy erős családokból állhat össze a nemzet szövete, amely a történelmi megpróbáltatásoknak ellen tud állni. Minden magyar gyermek egyformán fontos, szülessen bárhol a világon - fogalmazott a helyettes államtitkár.


A hétvégi magyar iskolák találkozóján a HUM Magyar Polgárok Egyesülete több régi ismerőssel találkozott a Kárpát-medencéből, emellett pedig értékes új kapcsolatokra tett szert a világ különböző tájairól.


(MTI | Fülöp Dóra)




bottom of page