top of page

Hagyományőrző hétvége Szarajevóban - Tavaszváró a Rakonca Néptáncegyüttessel

Az Égtájak Kulturális Egyesület és a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete közös szervezésében az elmúlt években négy alkalommal találkoztak Szarajevóban a Kárpát-medence különböző pontjairól érkező magyar fiatalok, művészeti együttesek és előadóművészek, hogy megismertessék őrzött, ápolt kulturális értékeiket egymással.


Az idei évben a füleki Rakonca Néptáncegyüttes fellépésével, a Motolla Kézműves Baráti Kör kézműveseinek bemutatkozásával és Farkas József fotográfus Tanúhegyek című kiállításával folytatódott a hagyomány, mely ezúttal március 15-i nemzeti ünnepünkhöz is kapcsolódott.

A hosszú évekre visszanyúló baráti kapcsolatok és a közös munkára való kellemes visszaemlékezés ihlette rendezvény szervezése még a múlt évben kezdődött és – hála a résztvevők kitartásának – a március 16. és 19. közötti időszakban valósult meg Szarajevóban.

A HUM Magyar Polgári Egyesület péntek éjjel fogadta első vendégeit Szarajevóban, akikkel aztán három élményekkel teli napot sikerült közösen eltölteni. A szombat reggeli kötelező feladatokat követően óvárosi sétára, Szarajevó és Bosznia-Hercegovina történelmének mélyebb megismerésére került sor, de természetesen nem maradhatott el a helyi hagyományok – mint például a csevapozás, a boszniai kávé, vagy a kézműves bazár – megismerése sem.




Az egyesület relatív kis létszámára való tekintettel Szarajevóban ritkán van lehetőség arra, hogy a helyi magyar gyermekek közelebbről is megismerkedhessenek tradícióinkkal, ezért a Rakonca Néptáncegyüttes és a Dobroda zenekar segítségével szombat este kötetlen táncházra került sor, melyen kicsik és nagyok professzionális segítséggel próbálhatták ki tánctudásukat. A kiváló hangulatú, hajnalba is átcsúszó táncházat követően vasárnap Mostarba utazott a társaság, ahol a felvidéki fiatalok a világörökség részét képező Öreg-hidat is megtekinthették. A Buna folyó forrásánál elfogyasztott ebéd után a csoport érdekes történeteket ismerhetett meg a Blagajban található Dervis kolostor múltjáról, majd a hercegovinai napsütéses tavaszban eltöltött órák után mindenki visszatért Szarajevóba, hogy a hétfői rendezvényre koncentráljon.


Bár a rendelkezésre álló pár órába még belefért a híres-neves Tunel megtekintése és egy rövid, óvárosi kávézás, a Rakonca Néptáncegyüttes, a Motolla Kézműves Baráti Kör és a Dobroda zenekar már koradélután megkezdte a készülődést az esti műsorra, valamint Farkas József fotográfus „Tanúhegyek” című, a Kárpát-medencében készült, zenész-portrékat bemutató kiállítása is a helyére került.




Az esti rendezvény első részében az érdeklődők a Motolla Kézműves Baráti Kör asztalainál ismerkedhettek a hagyományos népművészet elemeivel. A foglalkozás különösen érdekes volt a helyi általános iskola csoportjának, akik később köszönőlevélben fejezték ki hálájukat a meghívásért.

Miközben a gyermekek egy része a tojások díszítésével volt elfoglalva, a Rakonca Néptáncegyüttes vezetői, Varga Lia és Varga Norbert a dinamikusabb fiatalok táncoktatásával foglalkozott, de itt került sor a magyar népzene-és néptánc iránt érdeklődő felnőtt közönség bevonására is.


A játékos foglalozások után hivatalos március 15-i megemlékezés vette kezdetét, melyen Muratovic Irma, a HUM Magyar Polgárok Egyesületének elnöke, valamint Juhász-Pasity Éva alapító tag mondták el ünnepi beszédüket. Magyarország, majd Bosznia-Hercegovina hivatalos himnuszának közös meghallgatása után Angyal Ágnes, Magyarország szarajevói nagykövetségének első beosztott diplomatája tartott beszédet, melyben Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét továbbította az itt élőknek magyar és helyi nyelven.




Miután a hivatalos ceremónia véget ért, a Rakonca Néptáncegyüttes fiataljainak előadása következett a Dobroda zenekar közreműködésével. A több, mint egyórás, magával ragadó és szuggesztív előadás mind a szarajevói magyarokra, mind pedig a helyi vendégekre nagy hatást gyakorolt, melyre a folyamatosan a színpad előtt táncoló gyerekeknél nem is kellett nagyobb bizonyíték.




A közönség távozása után a felvidéki fiatalok még közös zenélésbe és éneklésbe kezdtek a helyszínen, mielőtt visszatértek volna a hotelbe.

A HUM Magyar Polgárok Egyesülete emlékezetes és örömteli hétvégét töltött el régi barátaival és örömmel ismerkedett meg a fiatalabb generáció elhivatott és lelkes tagjaival is!


/forrás: petofiprogram.hu/




bottom of page