top of page

Rangos ünnepségen vett részt a HUM Magyar Polgárok Egyesülete

2020. március 13-án az EUFOR műveleti parancsnokság és a szarajevói NATO-parancsnokság magyar nemzeti rangidőseinek meghívására érkezetünk a Butmir tábor Emlékparkjában megtartott emléktábla-avatásra és az azt követő ünnepi állománygyűlésre.


A HUM képviselői az Emléktábla-avatáson; Pasity-Juhász Éva, a HUM alapítótagja és Váradi Tünde, PSP ösztöndíjas

Az ünnepélyes keretek között átadott emlékkőnél beszédet mondott Magyarország bosznia-hercegovinai nagykövete, Pósa Krisztián, aki hangsúlyozta, hogy a magyar katonák a XIX. század végétől egészen napjainkig békefenntartói tevékenységükkel hozzájárulnak a világ biztonságosabbá tételéhez. Ezt követően koszorú elhelyezésével fejezte ki tiszteletét az emlékkőnél, melyen a következő szöveg olvasható (az eredeti angol nyelvről magyarra fordítva):

„Tisztelgés minden magyar katona előtt, aki 1996 óta Bosznia-Hercegovinában szolgált, és emlékezés azokra, akik 1897 óta életüket áldozták a békéért”

(In tribute to all Hungarian Soldiers who served in Bosnia and Herzegovina from 1996 and dedicated to those who gave their lives for peace from 1897)

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen először Szabó László dandártábornok üdvözölte a vendégeket, aki többek között kiemelte, hogy Magyarország anno bizonyította a világnak, hogy képes az összefogásra és arra, hogy egyszerre két nagyhatalommal harcolva is megalkossa nemzeti önállóságának alapjait.

A Magyar Honvédség EUFOR kontingens 23. váltását, a misszió folyamán végzett kiemelkedő munkájáért, a nemzeti rangidősek elismerésben részesítették.

Ezután a kontingens néhány képviselőjének hazafias, érzelmi húrokat megpendítő ünnepi előadására került sor. Az ünnepi állománygyűlés a Szózat meghallgatásával zárult.
bottom of page